Jön a tényleges tulajdonosi nyilvántartás

Júniustól a Magyarország területén nyilvántartásba vett egyes szervezetek tényleges tulajdonosairól nyilvántartást fog vezetni a NAV.  Ilyen szervezetek különösen a gazdálkodó szervezetek, (pl., bt., kft, rt.) a szövetkezet, de ilyen például a vízgazdálkodási társulat, a közös vállalat, a végrehajtói iroda, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, a magánnyugdíjpénztár, de az egyesület, az  alapítvány és a köztestület is. A jogszabály hatálya kiterjed a bizalmi vagyonkezelési jogviszonyokra is.

A nyilvántartással érintett szervezetek, mint adatszolgáltatók tényleges tulajdonosainak adatait és azok változását a fizetési számla vezetéséhez kapcsolódóan teljesített adatszolgáltatás alapján a számlavezető továbbítja a nyilvántartó szervnek. A nyilvántartás a tényleges tulajdonosok családi és utónevét, születési családi és utónevét, állampolgárságát, születési helyét, idejét, lakcímét, illetve tartózkodási helyét valamint érdekeltségének jellegét és mértékét tartalmazza.

A NAV az adatoknak a nyilvántartásba első alkalommal történő rögzítésekor nemzeti nyilvántartási számot hoz létre és rendel hozzá az érintett adatszolgáltatóhoz.

A nyilvántartás tartalmazni fog egy ún. TT indexet, amely a tényleges tulajdonosi központi nyilvántartásban az adatszolgáltató tényleges tulajdonosi adatához rendelt, annak megbízhatósági szintjét jelző, 1-10 közötti értékű mutatószám.

Amennyiben a nyilvántartó szerv a hozzá beérkező adatok alapján eltérést észlel, akkor hatóság, az ügyészség, a bíróság és a felügyeletet ellátó szerv jelzése esetén 2, szolgáltató – a számlavezető kivételével – jelzése esetén 1 ponttal csökkenti a TT index értékét, és a tényleges tulajdonosi adatai 8 pont alatt “bizonytalan”, 6 pont alatt “megbízhatatlan”minősítést kapnak.

Ha az adatszolgáltató nem tisztázza az eltérést, akkor a szolgáltató köteles magas kockázatúnak tekinteni, és végrehajtani a magas kockázati szintnek megfelelő ügyfél-átvilágítási intézkedéseket.

A NAV a honlapján közzéteszi a “megbízhatatlan”minősítésű, illetve a 180 napot meghaladó ideig „bizonytalan” minősítésű tényleges tulajdonosi adatokkal rendelkező adatszolgáltató „bizonytalan” minősítését.

A nyilvántartó szerv közzététele alapján a szolgáltató megtagadja a “megbízhatatlan” minősítésű tényleges tulajdonosi adatokkal rendelkező adatszolgáltató által kezdeményezett, négymillió-ötszázezer forintot elérő összegű ügylet teljesítését.

Foto: bastiaan

www.drszucsgaborugyved.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük